Ben jij een teamplayer?

Tijdens de Olympische Spelen in Tokyo valt mij op, dat naast de teamsporten er veel individuele sporten zijn in een grote diversiteit. Bij de individuele sporten gaat het vaak om focus, inzicht, kracht, uithoudings- en doorzettingsvermogen. Bij teamsport draait het nog meer om samenwerken en gebruik maken van elkaars kwaliteiten naast de andere eigenschappen. Hoe zit het met jou? Werk je liever alleen of in een team? Of bestaat er ook een hybride vorm?

“Gewoon je ding doen”

Bij het baanwielrennen van 3 augustus is er opnieuw een gouden plak gewonnen door team NL met Jeffrey, Harrie, Roy en Matthijs in het onderdeel teamsprint. Na afloop spreken de mannen vooral over focus en “gewoon je ding doen”. Elk teamlid weet wat hij moet doen om het optimale resultaat te halen en de 3 mannen, die in de finale reden, vertrouwden volledig op elkaars capaciteiten. Ze wisten precies wat ze moesten doen, ieder in z’n eigen rol. Roy als snelle starter met dijbenen als betonvaten, Harrie als snelle en soepele haas voor de afmaker Jeffrey. Een echte teamprestatie! Zeker als je dan ook nog van de mannen te horen krijgt dat Matthijs er ook echt bij hoort als invaller en 4e renner.

“Een goed draaiend team levert een tevreden klant op”

In een bedrijf zou het eigenlijk ook zo moeten werken. Een bedrijf moet uit een team bestaan van mensen met verschillende capaciteiten, sterke punten en eigenschappen die worden benut. De één kan niet zonder de ander, want iedereen heeft immers ook minder sterke punten. Er zijn mensen die de eerste contacten leggen, die goed zijn op het sociale vlak, creatief zijn in het aanhoren van de pijnpunten van klanten en altijd op zoek naar oplossingen. Er zijn ook mensen, die via de social media sterke content plaatsen om mensen te triggeren. Daarnaast heb je mensen nodig die het daadwerkelijke werk doen achter de schermen en de oplossingen voor de pijnpunten uitwerken. Dan is er uiteindelijk nog een relatiebeheerder die de oplossingen bespreekt met de klant en kijkt of de klant ook tevreden is. De relatiebeheerder is ook de contactpersoon voor alle vragen die er spelen en eigenlijk ook de vertrouwenspersoon van de klant. Voor een tevreden klant heb je dus een goed draaiend team nodig!

“Je gaat het pas zien als je het door hebt……!”

Heb jij je wel eens afgevraagd waar je goed in bent en of je een teamspeler bent? Dan zou je op zoek moeten gaan naar je persoonlijke kernwaarden, je goede en minder goede eigenschappen en dat in relatie tot wat jouw bedrijf wilt bereiken. Dan krijg je inzicht in jouw waarde voor het bedrijf en ook jouw rol in een team. Want eigenlijk werkt iedereen uiteindelijk in een team ook al heb je je individuele prestaties. Johan Cruijff wist dit al lang in een van zijn briljante uitspraken: “Alleen kan je niks, je moet het samen doen!”. Maar ja: “Je gaat het pas zien als je het door hebt……!”

Nieuw! In het najaar gaat Partner2Grow diverse workshops organiseren voor ondernemers. Hierbij werken de coaches van Partner2Grow samen met onze Partners om het beste resultaat te kunnen halen en het beste uit de deelnemers.

Interesse voor deze workshops? Houd onze blogberichten en posts op social media in de gaten!